Hersendruk meten
Hersendruk meten
De hersenen worden omgeven door een harde schedel. In een normale situatie is in de schedel een lage druk aanwezig. De druk wisselt bij bepaalde activiteiten zoals hoesten en persen. Door bepaalde oorzaken kunnen de hersenen gaan zwellen. Bijvoorbeeld door een ongeval, een bloeding, een tumor of een hersenoperatie. De ruimte in de schedel is beperkt. Als de hersenen zwellen, stijgt de druk binnen de schedel. Als deze druk te hoog wordt, kunnen de hersenen in de problemen raken. Om de hersendruk te kunnen meten, wordt een drukmeter ingebracht.
Tijdens de behandelinguitklapper, klik om te openen
De behandeling van verhoogde hersendruk verschilt per patiënt. Verschillende prikkels kunnen de druk in de hersenen verhogen. Patiënten met een verhoogde hersendruk zijn hiervoor extra gevoelig. Daarom worden de volgende maatregelen genomen.
Slaapmedicijnen
De patiënt wordt met medicijnen in slaap gehouden. Dit zorgt ervoor dat de patiënt rustig en comfortabel in bed ligt.
Pijn
Pijn heeft ook invloed op de druk in de hersenen. Daarom krijgt de patiënt voldoende pijnmedicijnen.
De neurochirurg brengt een dun slangetje door de schedel heen de hersenen in. Aan dit slangetje zit een drukmeter. Deze drukmeter leidt naar een monitor. Hiermee wordt de druk in de hersenen gemeten. De druk is zichtbaar op de monitor bij het bed van de patiënt.
Het inbrengen van het slangetje voor de drukmeting duurt ongeveer dertig minuten. Dit gebeurt op de Intensive Care of op de operatiekamer. Het slangetje is met een schroefje aan de schedel bevestigd. Dit heeft verder geen nadelige gevolgen voor de functies van de hersenen.
Het verschilt per patiënt wanneer de drukmeter verwijderd mag worden.
Verzorging
Soms leidt de dagelijkse verzorging van de patiënt tot een verhoging van de hersendruk. Dan kan het nodig zijn dat we de verzorging bij de patiënt moeten beperken. Dit is altijd een weloverwogen keuze.
Onrust rond het bed
De verpleegkundigen proberen onrust rondom het bed zoveel mogelijk te voorkomen. Familie kan hierbij helpen door niet tegen de patiënt te roepen. Wel kan familie de hand van de patiënt vasthouden. De arts of verpleegkundige bespreekt met de familie wat voor de patiënt het beste is.
Functies hersenen
Hersenen maken het mogelijk dat we kunnen:
- denken,
- waarnemen,
- herkennen,
- onthouden en
- dat we ons bewust zijn van de wereld om ons heen.
Ook zorgen de hersenen voor:
- gevoel,
- motoriek,
- smaak,
- coördinatie,
- spreken,
- evenwicht,
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Intensive care (IC)
Secretariaat IC-centrum
Telefooncentrale UMC Utrecht